Blogs germans de creació en disseny i reflexions

Agermanat amb el Blogs:
http://iphoneografia-sergi.blogspot.com/
http://reflexionsaleatories.blogspot.com

Aquest Blog també forma part de la cadena de blogs per la independència:


dijous, 22 de desembre del 2011

EL NADAL ESCATOLÒGIC

Ara fa un temps per aquestes dates, un reportatge de la prestigiosa cadena anglesa de televisió BBC, d’abast mundial, va fer una referència als símbols catalans del Nadal. Es tractava d’un programa on hi havia uns convidats i en el qual feien comentaris respecte a fets curiosos que es donen en diferents àmbits de la vida.  Com que allò que toca per aquestes dates és el Nadal, anaven repassant curiositats d’arreu fins a arribar al Nadal català.

“...sabeu qui hi posen els catalans al pessebre?.. doncs un caganer!..sí, sí....un caganer!” deien en to sorprès. I continuaven: “... però això no ho és tot, agafen una soca, li piquen i diuen que la fan cagar. I caga  regals! ...sí, sí... regals per als nens...” Els convidats a la taula i el públic assistent reien sorpresos. Aquesta petita referència dedicada als catalans acabava citant una dita catalana que diu: “menja be i caga fort”, cosa que va provocar l’esclat de rialles de tots els assistents al programa.

D’aquesta última dita no cal dir-ne res més, però el caganer té una explicació raonable consistent en la idea que un pagès cagant al pessebre representa la fertilització de la terra, i per tant una bona collita i molta sort en la sembra; a més a més, també representa la pau que té una persona quan caga i que ha de ser tan necessària en un naixement. D’altra banda picar la soca, el Tió, reflecteix allò més ben valorat antigament, com era l’escalfor i la llum que ofereix una soca al foc, i que va anar evolucionant amb el temps fins que en els nostres dies ofereix regals per als més menuts. Ara bé, per què en diem fer cagar el Tió?

La veritat és que s’ajunten una sèrie de circumstàncies que, vistes amb ulls d’ algú de fora ens pot interpretar com que els catalans som un xic marranots, quan no és així. Però veient les tradicions dels nostres avantpassats i que plegats seguim amb molta joia, estaria bé que en un futur desitgéssim als altres un: “Bon Nadal i bon cagar”

Veieu el video en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=d_-LVmbe6Wg

1 comentari:

  1. Encara que no s'ha de generalitzar, és una cosa en què caiem algunes vegades i més quan el tema en qüestió, no és de la nostra manera de pensar, però és que concretament els britànics, són els que habitualment van donant lliçons a tot en món. (Ara peco jo de generalitzar) i és que amb tota la seva "saviesa" haurien d'entendre que les tradicions són tot allò que una generació hereta de les anteriors i per estimar-valuós, arriba a les següents. Creences, valors, formes d'expressió, el tradicional coincideix en gran manera amb la cultura i la saviesa popular.

    ResponElimina